فهرست مطالب

مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1394)

نشریه مطالعات کارآفرینی و توسعه پایدار کشاورزی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضوان قمبرعلی، فرحناز رستمی صفحات 1-17
    افزایش قابل ملاحظه زنان شاغل واقعیت انکارناپذیر جامعه ایران است. با وجود این، تجربه اجتماعی حاکی از آن است که تعداد کمی از زنان شاغل کارآفرین هستند. برای ظهور فعالیت های کارآفرینانه وجود زمینه ها و شرایط فرهنگی اجتماعی مناسب ضروری است. مطالعه مشکلات زنان کارآفرین به شناسایی محدودیت های موجود، اصلاح مسیر آتی و در نهایت افزایش کارآیی فردی و اجتماعی آنان کمک می کند. لذا، هدف این مقاله بررسی مشکلات و محدودیت هایی است که زنان کارآفرین در روند فعالیت کارآفرینانه خود با آن ها روبرو هستند. این مطالعه با بهره گیری از پارادایم کیفی و رویکرد گراندد تئوری انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و یادداشت برداری استفاده شد. مطالعه با نمونه گیری هدفمند شروع و در طی تکامل طبقات، با نمونه گیری نظری ادامه یافت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مقایسه ای به شیوه استراوس و کوربین استفاده شد. در تحقیق حاضر 15 نفراز زنان کارآفرین استان کرمانشاه که در سه بخش (صنعت، کشاورزی و خدمات) فعالیت می کردند، شرکت کردند. نتایج نشان داد که زنان کارآفرین با مشکلات و موانع مالی، بازاریابی، شخصیتی، خانوادگی، فرهنگی و علمی روبرو می باشند. عدم دسترسی به سرمایه، عدم اعتماد بانک ها و سرمایه گذاران، عدم دسترسی به بازار، وجود واسطه ها و دلال ها، فقدان دانش حقوقی، دانش مالی و حسابداری، تضاد نقش ها، فشارهای روحی، وجود تبعیض ها، وجود فرهنگ مردسالاری در جامعه و ترس از شکست از جمله این مشکلات می باشند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، زنان کارآفرین، موانع کارآفرین، نظریه بنیانی
  • مرجان سپه پناه، رضا موحدی صفحات 19-36
    کارآفرینی به طور فزاینده ای به عنوان عاملی مهم برای ایجاد تغییر و تحول به سمت محصولات و فرآیندهای پایدار شناخته شده است. ادبیات کارآفرینی پایدار مدل جدیدی از کارآفرینی را به عنوان دسترسی به منابع با ارزش های جدید توسعه ارائه می دهد. این جنبه از کارآفرینی سبب معتبرشدن ساختار کارآفرینی پایدار شده است. کارآفرینی پایدار یکی از راه های ممکن برای مدیریت تخریب محیط زیست به شمار می رود و یکی از ابعاد مهم در بخش کشاورزی است. لذا، توجه به قابلیت های پایداری و ایجاد نگرش مثبت و نیز به کارگیری کارآفرینی پایدار می تواند به فعالیت های کشاورزی کمک کند. مطالعه حاضر در ابتدا به دنبال شناخت کارآفرینی پایدار و سپس شناخت توسعه پایدار به سمت کارآفرینی کشاورزی و در نهایت رسیدن به یک الگوی مفهومی در کارآفرینی پایدار در کشاورزی است. به همین علت در این مقاله سعی شده است با بررسی منابع و مطالعات انجام شده در زمینه کارآفرینی پایدار به ضرورت و اهمیت این موضوع در کشاورزی پرداخته شود. در نهایت بر اساس مرور ادبیات مدل جدیدی برای کارآفرینی پایدار در کشاورزی پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: کارآفرینی پایدار، توسعه پایدار، کارافرینی کشاورزی، کارآفرینی پایدار در کشاورزی
  • محمد شریف شریف زاده، غلامحسین عبدالله زاده صفحات 37-75
    بنا بر شواهد، پژوهش های متعارف کمی تقلیل گرا در تبیین مسائل پیچیده و در هم تنیده کسب وکار ناتوان بوده است. در این وضعیت، به رهیافت سیستمی برای پژوهش جامع نگر در حوزه کارآفرینی و کسب وکار نیاز است. هدف این نوشتار معرفی رهیافت سیستمی در مطالعات کسب وکار و کارآفرینی با تاکید بر روش شناسی نظام های نرم و شالوده های آن، از جمله اقدام پژوهی مشارکتی و الگوسازی مفهومی است. روش شناسی نظام های نرم اندیشه ورزی و مداخله عملی در مسایل پیچیده کسب وکار را هموار می سازد. بواقع، ساخت دهی وضعیت های پیچیده و مسئله دار در دنیای کسب وکار و هدایت پژوهشگر یا واکاوگر سیستم جهت کسب و تسهیم برداشت واقع گرایانه و جامع نر از محیط درونی و بیرونی کسب وکار از مزایای این روش شناسی محسوب می شود. روش شناسی نظام های نرم به لحاظ عملی از اقدام پژوهشی مشارکتی به عنوان نوعی از پژوهش جمعی برای یادگیری، نوآوری و تغییر توامان در محیط های کسب وکار استفاده می کند. در چرخه این روش شناسی از الگوهای مفهومی برای کمک به افراد در شناخت، درک و شبیه سازی موضوعات کسب وکار بهره گرفته می شود. بدین منظور، یک چارچوب روش شناسی نوآورانه برای الگوسازی مفهومی با رویکرد تحلیل معنایی در هفت مرحله ارایه شده است. به عنوان یک گزیدار، نظام های تکاملی – مبتنی بر تلفیق پژوهش نظام های انتقادی و روش شناسی نظام های نرم- می تواند به عنوان یک روش شناسی برای شناخت نظام های باز، پیچیده و اجتماعی کسب وکار با ظرفیت تکامل در طی زمان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مطالعات کسب وکار، رهیافت سیستمی، روش شناسی نظام های نرم، الگوسازی مفهومی
  • رضوان قمبرعلی، فرحناز رستمی صفحات 77-92
    ارزش های کارآفرینان، یکی از مباحث کلیدی در طراحی برنامه های توسعه کارآفرینی می باشند. ارزش ها جهت گیری فرد را مشخص می کنند و ملاک انتخاب و اخذ تصمیم قرار می گیرند لذا می توانند نقش مهمی را در اهداف و اعمال مردم ایفا کنند. از سوی دیگر تا کنون مطالعات زیادی در رابطه با موفقیت کارآفرینان انجام شده است اما متاسفانه کمتر به تعریف و درک موفقیت از دیدگاه کارآفرینان پرداخته شده است. این در حالیست که موفقیت حوزه وسیعی است که می تواند ابعاد چندگانه ای داشته باشد. لذا هدف از تحقیق حاضر بررسی رابطه ارزش های کارآفرینان و درک آنان از موفقیت بود. کار گردآوری داده ها با مشارکت 92 نفر از کارآفرینان در سه بخش(صنعت، خدمات و کشاورزی)که در شهرستان کرمانشاه مشغول به فعالیت بودند، انجام گرفت. نتایج نشان داد که بین ارزش های کارآفرینان و تعریف آن ها از موفقیت رابطه معنی داری وجود دارد. به طوری که کارآفرینانی که به ارزش های قدرت طلبی، پیشرفت طلبی و خودمحوری معتقدند، موفقیت خود را با شاخص های کسب درآمد، رشد و شهرت تعریف می کنند و به شاخص های تعادل بین کار و خانواده و مشارکت اجتماعی در موفقیت خود کمتر اهمیت می دهند. از سوی دیگر، کارآفرینانی که به ارزش های نیکخواهی و عام گرایی پایبندند، موفقیت خود را با شاخص های رضایت مشتری، کیفیت تولید و لذت از کار تعریف می کنند و برای شاخص های رشد و کسب درآمد اهمیت کمتری قائلند. همچنین، کارآفرینانی که به ارزش هیجان طلبی معتقدند، موفقیت خود را با شاخص نوآوری تعریف می کنند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، نظام ارزشی، موفقیت، ارزش های کارآفرینان
  • مهنوش شریفی، احمد رضوانفر، سیدمحمود حسینی، سید حمیدموحد محمدی صفحات 93-110
    یکی از ویژگی های دانشگاه های کارآفرین تلاش نهادمند برای تجاری سازی دانش و فناوری به منظور تحقق کارآفرینی دانشگاهی و کارافرینی فناورانه است. تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی فرآیند رسانش و بهره برداری تجاری از یافته های تحقیقاتی است. این فرآیند یکی از راهبردهای دانشگاه کارآفرین محسوب می شود و می تواند به کارآفرینی دانشگاهی و کارآفرینی فناورانه و در کل، توسعه دانش بنیان در بخش کشاورزی منجر شود. تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی به عنوان یک فرآیند از مراحل مختلفی تشکیل شده است. چیدمان این مراحل در قالب یک چرخه پیوسته برای هدایت و مدیریت تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در دانشگاه ها و سازمان های تحقیقاتی ضروری است. به این منظور، تاکنون الگوهای مختلفی برای مفهوم سازی این فرآیند تدوین شده است. با توجه به نبود یک الگوی مفهومی نمایا، این مطالعه مروری با هدف طراحی الگوی مفهومی برای تجاری سازی یافته های تحقیقات دانشگاهی کشاورزی از طریق مرور تطبیقی الگوهای مفهومی تدوین شده انجام شد. الگوی تدوین شده شامل چندین مرحله و نیز اقدامات کلیدی مرتبط با هر مرحله است.
    کلیدواژگان: تحقیقات دانشگاهی کشاورزی، تجاری سازی تحقیقات، کارآفرینی دانشگاهی، الگوی مفهومی
  • هادی مومنی هلالی، زینب موذن صفحات 111-124
    مطالعات متعدد حاکی از آن است که از جمله راهکارهای مهم توسعه اقتصادی- چه در شهرها و چه در روستاها- ایجاد اشتغال و مهم ترین سازوکار و ابزار آن، کارآفرینی است. کارآفرینی باعث کاهش بیکاری، افزایش بهره وری افراد، منابع و در نهایت افزایش درآمد مردم جامعه می شود. اگرچه کارآفرینی تنها راهکار اشتغال زایی و افزایش درآمدهای مردم روستایی نیست؛ اما قطعا بهترین و بهره ورترین نوع آن است. چنانکه امروزه، نقش کارآفرینی به عنوان موتور توسعه اقتصادی به طور گسترده ای توسط سیاستگذاران در بسیاری از کشورها- از جمله ایران- به رسمیت شناخته شده است. اما بر سر راه کارآفرینی کارآفرینان در کشور به طور عام و در بخش کشاورزی به طور خاص موانعی قرار دارد. در این تحقیق ضمن بحث و بررسی در خصوص تاریخچه کارآفرینی، مزایا و منافع کارآفرینی، مفهوم کارآفرینی و کارآفرین، به موضوع موانع توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی به تفضیل پرداخته شد. نتایج مطالعه حاضر حاکی از آن است که مانع سیاستگذاری و برنامه ریزی، مانع اقتصادی، مانع پشتیبانی و حمایتی، مانع آموزشی و اطلاع رسانی، مانع زیرساختی و مانع فرهنگی عمده ترین موانع توسعه کارآفرینی در بخش کشاورزی می باشند. در پایان پیشنهادهایی جهت رفع موانع موجود بر سر راه کارآفرینی کارآفرینان ارائه گردید.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرین، منافع کارآفرینی، موانع توسعه کارآفرینی
  • نگین فلاح حقیقی صفحات 125-145
    فعالیت های کارآفرینی زنان روستایی، زمینه های کاهش فقر در روستاها را فراهم نموده و گامی بسوی توسعه روستایی می باشد. این امر از طریق ایجاد سرمایه اجتماعی، افزایش آگاهی، ظرفیت سازی، احساس پیشرفت و بهبود توان حل مساله، زنان روستایی را توانمند می کند تا در جامعه مشارکت بیشتری داشته باشند. میکروکارآفرینی، فرصت مناسبی برای ورود زنان روستایی به عرصه کسب و کار است تا در تامین معیشت خانواده و کاهش فقر روستا کمک نمایند. بهترین حالت میکروکارآفرینی زنان، زمانی است که آنان از روی خلاقیت و با ایده های نوآورانه وارد عرصه کسب و کارهای خرد شوند ولی در کشورهای در حال توسعه، زنان ممکن است به طرق مختلف و بدون هدف اولیه، یا از روی اجبار و در مضیقه مالی، وارد عمل شوند. این مقاله به بررسی و تحلیل چالش های پیش روی زنان در رابطه با میکروکارآفرینی می پردازد و چالش های مختلفی مانند عدم دسترسی به منابع مالی و اعتبارات، سرمایه انسانی پائین، مشکلات اجتماعی مانند تبعیض جنسیتی، جامعه مردسالاری، وظایف خانوادگی زن، عدم دسترسی به اطلاعات و فقدان دانش بازار را مورد بحث و بررسی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: میکرو کارآفرینی، توانمندسازی، زنان روستایی، کسب و کار کوچک، کشورهای در حال توسعه
|
  • R. Ghambarali, F. Rostami Pages 1-17
    A significant increase of employed women is an undeniable fact of Iranian society. Yet, social studies show that only limited number of employed women is becoming entrepreneurs. Suitable socio-cultural context is essential for the emergence of entrepreneurial activities. Study the problems of women entrepreneurs contribute to identify existing constraints, the revision of the future path and ultimately increase their personal and social efficiency.Therefore, the purpose of this paper was to examine the problems and constraints faced by women entrepreneurs in the process of their entrepreneurial activities. This study was conducted by qualitative paradigm and grounded theory approach. Semi-structured interviews and taking notes were used for data collection. Study started with Purposeful sampling and during the evolution of classes, followed by theoretical sampling. Data was analyzed using comparative analysis as suggested by Strauss and Corbin. 15 women entrepreneurs participated in this study that working in three sectors (industry, agriculture and services). The Results showed that women entrepreneurs are faced with the financial, marketing, personality, family, cultural, and scientific challenges. Lack of access to capital, distrust of banks and investors to women, lack of access to the market, existence of midlemen and brokers, lack of legal knowledge, knowledge of accounting and finance, conflict of roles, stress, discrimination, the existence of patriarchy culture in society and fear of failure are some of these problems.
    Keywords: Entrepreneurship, Women entrepreneurs, Entrepreneurship obstacles, Grounded thoery
  • M. Sepahpanah, R. Movahedi Pages 19-36
    Entrepreneurship is increasingly being recognized as a significant conduit for bringing about a transformation towards sustainable products and processes. Emerging literature on sustainable entrepreneurship has developed a new model of entrepreneurship as a calling to endow resources with new value. This aspect of entrepreneurship aspect that would make such a construct authentic sustainable entrepreneurship. Sustainable entrepreneurship is a possible way to handle environmental degradation and an important aspect in the agricultural sector. Thus, developing sufficient sustainability capabilities, establishing a positive or favorable sustainability attitude and creating attractive sustainable entrepreneurial practices can help in agricultural sector. This study is the first to seek understanding of sustainable entrepreneurship and then discussing about the sustainable development of the agricultural entrepreneurship and finally reach a conceptual model in sustainable entrepreneurship in agriculture. For this reason the current paper has an aim to study the emergence of sustainable entrepreneurship in agriculture by a library research. Finally from the results it can be recommended that a new model for sustainable entrepreneurship in agriculture.
    Keywords: Sustainable entrepreneurship, Sustainable development, Agricultural entrepreneurship, Sustainable entrepreneurship in agriculture
  • M.Sh. Sharifzadeh, Gh.H. Abdollahzadeh Pages 37-75
    According to the evidence, the conventional quantitative reductionist research methodology was failed in explaining complex and intertwined issues of enterprise development. In this situation, the system approach to holistic research in the field of entrepreneurship and enterprise is needed. The purpose of this study is to introduce a systems approach in enterprise and entrepreneurship researches, with an emphasis on Soft System Methodology and its foundations, including participatory action research and conceptual modeling. SSM is a methodology that allows support and structure the thinking and intervention on the complex enterprise problems. Indeed, the advantages of this methodology are that makes easier to structure problematic complex situations of enterprise and steers the researcher or system analyzer to obtain and share a realistic and holistic perception of internal and external environment of the enterprise. The SSM applies participatory action research as kind of Cooperative or collaborative inquiry for integrated collective learning, innovation and change in enterprise environment. In the SSM process, conceptual models were used in order to help people recognize, understand and simulate the enterprise subjects which the model represents. For this purpose, an innovative methodology was introduced for the conceptual modeling in the seven stages based on semantic analysis. As alternative, evolutionary systems - integration of critical systems inquiry with SSM- could be considered as a methodology which is applicable to the exploration of open complex social systems of enterprise with the capacity to evolve over time.
    Keywords: Systems Approach, Enterprise Researches, Soft System Methodology, Conceptual Modeling
  • R. Ghambarali, F. Rostami Pages 77-92
    One of the key issues in the design of entrepreneurship development programs are entrepreneurs’ values. Values determine a person' orientation and criteria to choice and decision-making, so these can play an important role in the objectives and actions of people. On the other hand, several studies have been conducted in relation to the success of entrepreneurs but unfortunately less to define and understand the success of an entrepreneur's point of view. On the other hand, many studies have been conducted in the field the success of entrepreneurs but unfortunately less attention has been paid to define and understand of success from the perspective of entrepreneurs. While the success is a wide scope that can have multiple dimensions. The aim of this study was to investigate the relationship between entrepreneurs’ values and their perceptions of success. The data gathering was carried out with the participation of 92 entrepreneurs in three sectors (industry, services and agriculture) that are working in Kermanshah Township. The results showed that there is a significant relationship between entrepreneurs’ values and their definition of success, so that entrepreneurs that believe in values of power, achievement and self-direction, described the success by income, growth and reputation indicators and give less important to balance between business and family responsibility and social participatory indicators in their success. On the other hand, entrepreneurs who are committed to the values of benevolence and universalism, described your success by customer satisfaction, product quality and enjoyment of work criteria and give less important to growth and income indicators. Also entrepreneurs, who believed that emotionality value, described the success by innovation indicator.
    Keywords: Entrepreneurship, Value system, Success, Entrepreneurs values
  • M. Sharifi, A. Rezvanfar, S.M. Hosseini, S.H. Movahed Mohammadi Pages 93-110
    One of the main institutional traits of entrepreneurial universities is institutionalized effort for commercialization of knowledge and technology in order to enhance academic entrepreneurship and technological entrepreneurship. University research commercialization was known as process of transfer and commercial exploitation of research findings. This process is one of the strategies of entrepreneurial university and could be led to academic entrepreneurship, technological entrepreneurship and, knowledge-based development of the agricultural sector. Commercialization of university research as a process consists of several stages. Sort these steps in a continuous cycle to lead and manage the commercialization of academic research at universities and research organizations is essential. For that reason, several models have been developed in order to conceptualize this process. Due to the lack of a representative conceptual model, this review was done with the aim of formulating a conceptual model for the commercialization of agricultural university research findings through comparative review of developed conceptual models. The designed model consists of several stages and key actions associated with each stage.
    Keywords: Agricultural university research, Research commercialization, Academic entrepreneurship, Conceptual model
  • H. Moumenihelali, Z. Moazen Pages 111-124
    Several studies show that one of the major solutions for economic development, both of cities and villages is job creation and most important mechanisms and tools for employment is entrepreneurship. Entrepreneurship makes reduce unemployment, increase personnel productivity and resources and ultimately increase revenue for people in the society. Although entrepreneurship is not the only way for creating jobs and increasing incomes of rural people, but it is certainly the best type and productive type of it. As of today, the role of entrepreneurship as an engine of economic was recognized widely by policymakers in many countries- including Iran, was recognized. But there are many obstacles in the way entrepreneurship entrepreneurs in the country in general and in the agricultural sector particularly. In this study, in addition to the discussion of entrepreneurial history, advantages and benefits of entrepreneurship, the concept of entrepreneurship and entrepreneur, the barriers to entrepreneurship development in the agricultural sector was discussed in detail. The results of this study show that policy-making and Planing, economic, support, education and information, infrastructural and cultural are major barriers to development of entrepreneurship in the agricultural sector. Finally some recommendations to the removing barriers to entrepreneurship, the entrepreneurs were presented.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneur, Entrepreneurship Benefits, Entrepreneurship Development Barriers
  • N. Fallah Haghighi Pages 125-145
    The entrepreneurship activities of rural women provide the situation of poverty reduction in rural areas and it is a step toward the rural development. This subject, empower rural women through the creation of social capital, raising awareness, capacity building, the sense of progress and improve problem solving skills to have more participation in society. Micro-Entrepreneurship is a good opportunity for rural women to enter in the field of business to help them in family livelihoods and rural poverty reduction. The Best circumstance of women's micro-entrepreneurship is when they enter in the field of small businesses by creativity and innovative ideas, but in developing countries, women may act in different ways and without primary purpose, or under pressure of Compulsion and financial hardship. This paper investigates and analyzes the challenges ahead of women in terms of microentrepreneurship and discusses on different challenges such as lack of access to finance and credit, low human capital, social problems such as sexism, patriarchal society, family obligations, lack of access to information and lack of market knowledge.
    Keywords: Micro, Entrepreneurship, Empowering, Women, Small business, Developing countries